Sok cég elköveti azt a hibát, hogy a weboldal tervezésekor nem fektet elég hangsúlyt a honlap használhatóságára. A dizájn önmagában nem elég, a sikerhez elengedhetetlen a lehetőleg minél egyszerűbb kezelhetőség is. Ez utóbbi nemcsak a weboldal teljesítményét növeli, de több bevételt is termel a vállalkozás számára.

Egy könnyen használható honlap pozitív élményt nyújt, vagyis a weboldal látogatói gyorsan és egyszerűen találják meg a számukra érdekes, szükséges információkat. A használhatóságot több tényező is befolyásolja, következzék most ezek közül 10, a felhasználóbarát oldalakra jellemző tulajdonság.

1. Mobilbarát

Ma, amikor egyre több ember tableten és mobilon fogyasztja a netes tartalmakat, a kijelzőhöz igazodó, reszponzív honlap alapelvárás. Egy mobilbarát weboldal minden eleme (a külalak, a tartalom és a funkciók) problémamentesen jelenik meg és működik, átlátható és könnyen feldolgozható minden kijelzőméreten. A felhasználók elvárása, hogy ugyanazokat a tartalmi elemeket lássák, és ugyanazokat a funkciókat használhassák a mobiltelefonjukon, mint az asztali számítógépen.

2. Mindenki számára hozzáférhető

Egy felhasználóbarát weboldal minden felhasználó számára elérhető és hozzáférhető, vagyis az idősebb korosztály, a vakok és gyengénlátók, egyéb fogyatékossággal élők is gond nélkül élvezhetik a weboldal nyújtotta információkat és funkciókat.

3. Gyors betöltés

Semmi nem idegesíti úgy a felhasználókat, mint az, ha egy weboldal túl lassan töltődik be. A lassúság az egyik fő ok, amiért a látogató gondolkodás nélkül otthagyja a honlapot. Jelenleg 2-3 másodperces betöltődési idő az elvárás, ha ettől hosszabban kell várakozni, a felhasználó inkább továbbáll.

A weboldalad sebességét több eszközzel is mérheted (pl. a Google PageSpeed Insight eszközével, a GTmetrix-szel, a Pingdom-mal, stb.), amelyek nem csak azt mutatják meg, hogy hány másodperc alatt töltődik be a honlapod, de javaslatokat is tesznek arra, hogyan javíthatod az oldal teljesítményét.

4. Jól megtervezett információstruktúra

Minél több információt nyújt egy weboldal, annál inkább oda kell figyelni a szekciók és kategóriák logikus felépítésére, hogy a látogatók néhány kattintással a kívánt tartalomhoz tudjanak navigálni. Nincs dühítőbb annál, ha a kívánt témához csak többpercnyi bolyongás után lehet csak odatalálni.

A felhasználók szótárában a türelem szó nem szerepel, ezért egy bonyolult felépítésű weboldalt az első sikertelen próbálkozás után minden szívfájdalom nélkül otthagynak, és inkább választják az egyszerűbb megoldást kínáló konkurenciát.

5. Jól formázott tartalom

A régi világban, amikor volt idő és türelem, és nem ömlött ránk az információ mindenhonnan, az olvasó az első betűtől az utolsó pontig elolvasta a szöveget. Most, amikor az információdömpingnek hála az ingerküszöbünk soha nem látott magasságokban van, az átlag felhasználó csak átfutja a bejegyzést és csak az alcímeket, kiemeléseket olvassa el, illetve azokat a részeket, amik felkeltették az érdeklődését.

Ezért fontos, hogy a szöveg szellős, átlátható és jól tagolt legyen. A könnyebb olvashatóság kedvéért használjunk címeket, alcímeket, felsorolásokat, a szöveget bontsuk több rövidebb bekezdésre, így az olvasó hamarabb rátalál az őt érdeklő információra.

6. Kontrasztos színséma

A weboldal színeinek kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen egyszerre több célt is szolgálnak: hatnak a felhasználó érzelmeire, szerepük van az első benyomás kialakításában, illetve segítik a honlapon történő tájékozódást is.

Nagyban növeli a weboldal használhatóságát, ha a háttér és a tartalom egyes elemei élesen elkülönülnek egymástól, a szöveg jól látható és olvasható mindenki számára (pl. színvakok), a színek a kellő helyen keltik fel a látogató figyelmét.

Viszont mindez nem jelenti azt, hogy a weboldalnak a szivárvány minden színében kell játszania. 2-4 jól megválasztott színnel és fehér térközökkel látványosabb eredményt lehet elérni, mintha a teljes színskálát összezsúfolnánk egy helyre.

7. Könnyű navigáció

A weboldal használhatóságának egyik kulcseleme a menürendszer. A jó menü lehetőség szerint nem túlbonyolított, könnyen átlátható, nem félrevezető, a felhasználó számára világos, hogy melyik menüpont hova vezet.

A honlapon lévő tájékozódást segíti az informatívan kialakított fej- és lábléc, a keresőmező, illetve a belső hivatkozások. Továbbá érdemes a 404-es oldal kialakítására is figyelmet fordítani, hiszen az ott elhelyezett menüpontok, linkek is segítik a látogatót és tovább ott tartják az oldalon.

8. Űrlapok

Az űrlapok fontos részei a weboldalnak, mivel a felhasználó ezeken keresztül tud interakcióba lépni veled. A megfelelő űrlap a megfelelő helyen pozitívan hat a felhasználói élményre, ezzel is növelve az elköteleződés esélyét. A jó űrlap egyszerű, csak a legszükségesebb kérdéseket tartalmazza, logikus felépítésű, szükség esetén magyarázatot is tartalmaz, hiba esetén pedig egyértelmű üzenettel segíti a felhasználót.

9. Böngésző kompatibilitás

Sokszor előfordul, hogy egy weboldalt a kivitelezés során csak egy böngészőben tesztelnek, aminek az lehet az eredménye, hogy az nem ugyanúgy néz ki és működik például Chrome-ban, mint Firefoxban.

Bár a mai modern böngészők már annyira kifinomultak, hogy általában nem igénylik, hogy a weboldal külön rájuk szabott beállítást is tartalmazzon, de a weboldal készítésekor fokozottan ellenőrizni kell, hogy a népszerűbb böngészőkben (Chrome, Firefox, Edge, Safari, Opera) hibátlanul jelenjenek meg a tartalmi elemek és gond nélkül üzemeljenek a honlap funkciói.

10. Letisztult kódolás

Ideális esetben a weboldal HTML kódja rendezett, logikus felépítésű, minden felesleges sallangtól mentes. Ez nemcsak a weboldal sebességét növeli, de megkönnyíti a különféle böngészőkhöz, eszközökhöz (PC, tablet, mobil) való alkalmazkodást is.

A jó kódolás a megfelelő hibaüzenetek megjelenítését is magában foglalja, hiszen a hibákról való tájékoztatás szintén hatással van a felhasználói élményre. A hatékony hibaüzenet nem csak a hibát jelzi, de segíti is a felhasználót annak kijavításában.

Kiemelt kép: Pexels

Pin It on Pinterest

Share This