Hacsak nem a világ egy internettől elzárt, távoli részén éltél eddig, akkor te is biztos hallottál már napjaink legnépszerűbb tartalomkezelő rendszeréről, a WordPressről, sőt, valószínűleg némi felületes információval is rendelkezel már róla. Ebben a bejegyzésben összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket mérlegelve eldöntheted, hogy neked, a te üzleti céljaidnak a WordPress-e a legjobb választás.

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a wordpress. org CMS rendszer nem tévesztendő össze a wordpress.com blogszolgáltatóval. Alábbiakban a nyílt forráskódú WordPress tartalomkezelő szoftverrel foglalkozunk.

Wordpress statisztika

Mi is az a WordPress?

A WordPress elindulása 2003-ra datálódik, amikor is két webfejlesztő, Matt Mullenweg és Mike Little gondolt egyet és a már létező, de félbehagyott b2/cafelog szoftver alapjaira megépítette a WordPress első verzióját. A kezdetben csak blogmotorként funkcionáló program mára egy sokrétű, weboldalkészítésre is alkalmas, komplex megoldást nyújtó tartalomkezelő keretrendszerré fejlődött. Jelenleg a világhálón fellelhető weboldalak egyharmada WordPressen fut.

A WordPress nyílt forráskódú, teljesen ingyenes program, amely bárki számára letölthető és telepíthető. A segítségével bármilyen weboldal bármilyen célra készíthető, megkötések nélkül személyre szabható, kedvünk szerint alakítható. Természetesen, mint minden weboldalhoz, a WordPress honlapokhoz is kell tárhely és domain név.

Bár maga a keretrendszer ingyenes, a szintén ingyenes sablonok és bővítmények tárhaza pedig szinte kimeríthetetlen, de lehetnek olyan egyedi szükségletek, amelyekre ezek nem nyújtanak megoldást. Ilyenkor kerülnek képbe a prémium sablonok és pluginek, amelyek ugyan fizetősek, de még mindig kevesebbe kerülnek, mint egy egyedi fejlesztésű weboldal.

Milyen weboldal készíthető a WordPress-szel?

A WordPress rendkívül rugalmas, széleskörűen felhasználható, ezért is népszerű választás weboldalkészítésekor. Szinte bármilyen honlapot létrehozhatunk a segítségével; néhány speciális igényt leszámítva, csaknem minden elgondolás kivitelezhető ezen a platformon.

Készíthetünk vele blogot, egyoldalas landing page-et, üzleti weboldalt, webáruházat, de akár építhetünk magazint, portált, fórumot, online tanfolyam értékesítésére szolgáló weboldalt is.

A kivitelezéshez temérdek ingyenes sablon és bővítmény áll rendelkezésre, de igény szerint a fizetős megoldások közül is lehet válogatni – ennek csak a pénztárcánk szabhat határt.

Hogyan működik a WordPress?

A WordPress elkülönítve kezeli a tartalmat, a dizájnt és a funkciókat, azaz mindegyiket kedved szerint, külön-külön módosíthatod, alakíthatod. Vagyis dizájntól függetlenül tölthetsz fel tartalmat, módosíthatod a weboldalad kinézetét anélkül, hogy ez hatással lenne a tartalomra, illetve különféle funkciókat építhetsz az oldaladba anélkül, hogy ez befolyásolná a megjelenést és tartalmat.

1. Tartalomfeltöltés

A Worpdress a tartalmat adatbázisban, a média fájlokat (képek, videók) pedig egy erre a célra létrehozott, külön mappában tárolja. Szöveges és képi tartalmat a legegyszerűbben a WordPress szerkesztőjével hozhatsz létre. Ez egy egyszerű WYSIWYG webszerkesztő néhány alap formázási lehetőséggel, vizuális és plain text (sima szöveges) nézettel.

A WordPress-ben nincs beépített ún. drag-and-drop weblapépítő modul, de természetesen a bővítmények között erre is van ingyenes megoldás, amelynek segítségével a weboldalad tartalmát kedved szerint formázhatod, nem kell beérned a beépített webszerkesztő kínálta szűkös lehetőségekkel.

2. A dizájn kialakítása

WordPressben a weboldal külső megjelenését sablonok segítségével tudjuk kivitelezni. Ingyenes és fizetős sablonok egyaránt elérhetők, előbbiek rendszerint kevesebb, utóbbiak jóval több formázási lehetőséggel rendelkeznek.

A sablon testreszabásánál megadhatod a neked tetsző színeket, betűtípusokat, elrendezést, feltöltheted a logódat, beállíthatod a menüket és widgeteket. Bár sablontól függően elég sok opció áll rendelkezésre, szinte biztos, hogy a CSS-be is bele kell nyúlni, vagyis a stíluslap személyre szabásával lehet a kívánt eredményt elérni. Ez viszont már igényel némi speciális tudást.

3. Bővítmények használata

A cikk írásakor több mint 55 ezer bővítmény verseng a WordPress felhasználók kegyeiért, ez az átláthatatlan tömeg pedig elég sok fejfájást tud okozni azoknak a honlaptulajdonosoknak, akik maguk végzik a weboldaluk fejlesztését és karbantartását.

Bővítményekkel extra funkciókat adhatsz hozzá a weboldaladhoz, kezdve egy egyszerű naptártól egészen a webshop funkciót ellátó Woocommercig. Mivel a pluginek ha kis mértékben is, de lassítják a webodalt, ezért nagyon fontos, hogy csakis a legszükségesebbeket telepítsd, és rendkívül körültekintően válaszd ki a neked legmegfelelőbbeket.

WordPress pro-kontra lista

Mint mindennek, a WordPressnek is vannak előnyei és hátrányai, amelyeket érdemes mérlegelned mielőtt nekifognál a weboldaladnak, vagy megbíznál egy illetékest a kivitelezéssel.

A WordPress előnyei:

  • Rengeteg sablonhoz és bővítményhez biztosít hozzáférést, amelyekkel bármilyen honlapot összerakhatsz.
  • Egyszerűen tehetsz közzé szöveges vagy képi tartalmat, nem kell kódokkal bíbelődnöd, megírod, beszúrod, beágyazod és közzéteszed.
  • Ha az idődbe belefér és nem vagy rest tanulni, te magad fejlesztheted, bővítheted a honlapodat.
  • A segítségével teljes kontrollt gyakorolhatsz a honlapod felett. Minden fájlhoz és adatbázishoz hozzáférésed van, nem vagy röghöz, illetve tárhelyszolgáltatóhoz kötve, oda költözteted a weboldaladat, ahova csak akarod.
  • SEO-barát, ami hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy a WordPress alapú weboldalakat a keresőmotorok szeretik és könnyebben szívják fel róluk a tartalmat.
  • A WordPress rendkívül népszerű és elterjedt, ezért az egyéb, külsős szolgáltatók (hírlevél, online fizetés, számlázás, CRM, stb.) szinte mindig fejlesztenek WordPress kompatibilis applikációkat is, így ezek a rendszerek gond nélkül integrálhatók.

Mivel a WordPress nem tökéletes, természetesen vannak hátrányai is:

  • Bár maga a WordPress ingyenes, ahhoz, hogy olyan weboldalad legyen, amilyet szeretnél, sokszor fizetős megoldásokhoz kell nyúlni. Viszont ez még mindig olcsóbb megoldás, mint az egyedi fejlesztés.
  • A WordPress-szel kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy programozói tudás nélkül is csinálhatsz weboldalt, de az az igazság, hogy a legtöbb esetben a sablon kínálta formázási lehetőségekkel általában nem tudod úgy kialakítani a weboldalad megjelenését, funkcióit, ahogy azt szeretnéd. Ezért sokszor igenis bele kell nyúlni a kódba, módosítani kell, vagy épp plusz sorokat beszúrni ahhoz, hogy neked tetsző legyen a végeredmény. Tehát némi alapszintű HTML és CSS tudásod azért nem árt, ha van.
  • A WordPress-hez, a sablonokhoz, bővítményekhez rendszeresen adnak ki frissítéseket a fejlesztők, amelyeket a rendszer biztonsága érdekében aktualizálni kell. Ez sokaknak lehet nyűg, sőt, ha a frissítéseknél alkalmazandó óvintézkedéseket nem tartják be, akkor komoly hibák is felléphetnek. Viszont ha nem te magad végzed a karbantartást, akkor külsősre kell bíznod, az pedig pénzbe kerül.
  • A WordPress több millió weboldalt szolgál ki, ezért a hackerek kedvelt célpontja. Bár rendszeresek a WordPress oldalak ellen indított támadások, de a weboldalad rendszeres karbantartásával, frissítésével, a bővítmények körültekintő megválogatásával, megfelelő tűzfalas védelemmel a sikeres támadás esélyét jelentősen csökkentheted.

Mindezek figyelembe vételével egyszerűen eldöntheted, hogy számodra a WordPress-e a legjobb megoldás. Ha mellette döntesz, 2 út áll előtted: vagy te magad rakod össze a weboldalt (ha kezdő vagy, ez tanulás és ráfordított idő nélkül nem fog menni), vagy megbízol egy erre szakosodott partnert, aki szemmel jól látható összegért ugyan, de leveszi a válladról a weboldalkészítés nyűgét-baját, te pedig teljes kapacitással a vállalkozásod építésére koncentrálhatsz.

Infografika: Graphixdesign

Pin It on Pinterest

Share This