Mit csinál a webdesigner?

Valószínűleg már te is hallottad, hogy a webdesignert és a webfejlesztőt gyakran együtt emlegetik. Bár tény, hogy ezek kéz a kézben járnak, a két terület egymásra épül, de mégis két külön szakmáról beszélünk.

Röviden: a webdesigner a weboldal kinézetéért, hangulatáért és a felhasználói élményért felel. A megrendelői igények, a weboldal által közvetített üzenet, az elérni kívánt cél és a látogatói viselkedés figyelembe vételével alakítja ki a weboldal stílusát, szerkezetét, vizuális elemeit HTML, CSS és grafikai szoftverek alkalmazásával. Vagyis egy üzleti ötletet ültet át a képernyőre, miközben az információ-átadás gördülékenységére, átlátható és egyszerű navigáció kialakítására, valamint minél jobb felhasználói élmény elérésére törekszik.

UX vagy UI?

A webdesignnal kapcsolatban a két leggyakrabban emlegetett kifejezés az UX és az UI. Bár két külön területről beszélünk, mégis olyanok ők, mint a borsó meg a héja, a weboldal sikerességét kettejük kohéziója adja.

Az UX a user experience designt foglalja magában, amely a felhasználói élmény megtervezését jelenti. Az UX design-ba beletartozik a termék használhatósága és az a személyes élmény is, amely a használat során a fogyasztót éri. Az UX designer mér, tesztel és elemez, hogy a weboldal a lehető legjobb élményt nyújtsa a látogatóknak. Munkakörébe tartozik az ügyfelek és versenytársak elemzése, a termék felépítése, a tartalmi fejlesztés, célok követése és elemzése.

Az UI a user interface design rövidítése, amely a felhasználói felület kialakítására utal. A munka során az UI designer elemzi a felhasználókat, megtervezi a felhasználói felület viselkedését, kiválasztja a weboldal színeit, betűtípusai, megalkotja a képi elemeket, kialakítja a vizuális hierarchiát és a felhasználói interakciókat, valamint adaptálja a felületet minden kijelzőméretre.

Röviden összefoglalva az UX adja a weboldal vázát, az UI pedig az UX-re épülve az oldal megjelenését. Amikor egy weboldal jól néz ki, de rosszul használható, akkor ott jó az UI design, de az UX kívánnivalót hagy maga után. Ezzel szemben jó UX-re és rossz UI-re példa egy nem túl tetszetős, de könnyen használható honlap. Vagyis az optimális felhasználói élmény érdekében mindkét területre egyforma hangsúlyt kell fektetni.

Mikor van szükséged webdesignerre és mikor webfejlesztőre?

Egyszerűbb, nyílt forráskódú CMS rendszerek (pl. WordPress) esetén általában a webdesigner tudása is elegendő egy weboldal elkészítéséhez. Vagyis a weboldal vizuális megjelenését, szerkezeti felépítését és funkcióinak kialakítását rábízhatod egyetlen emberre.

Viszont ha egyedi fejlesztésű honlapot szeretnél, vagy a CMS rendszerű weboldaladat speciális funkcióval bővítenéd, akkor a webdesigner mellett mindenképp szükséged lesz egy webfejlesztőre is, aki a webdesign-terv alapján programozással a nulláról felépíti a weboldaladat.

Kiemelt kép: Graphixdesign

Pin It on Pinterest

Share This